Kunsthal Hof88 bannerlogo1100b
Anthony Krikhaar      schilderijen
Robert Jansen      bronzen objecten

23 november t/m 28 december 2014

KrikhaarJansen

Opening: zondag 23 november 2014, 15.00 uur
door Reina Maria barones van Pallandt.
Muziek: ‘JAZZ ma non troppo’ o.l.v. André Bomers.
De kunstenaars zijn aanwezig.

Openingstoespraak door Reina Maria barones van Pallandt

Dames en heren, het is feest vandaag. Feest omdat de Stichting ‘ INDIGO’ haar tiende verjaardag viert. Feest omdat ’INDIGO’ door dik en dun, in magere en in vette jaren, een centrum is geweest voor contemporaine kunst in deze stad en het nog heel lang hoopt te blijven. De Stichting INDIGO, haar bestuur en haar vrijwilligers mogen met recht en reden trots zijn. Samen met donateurs en sponsoren en niet in het minst met de bezoekers van de expositieruimte zelf, hebben zij van Hof 88 een waar mekka gemaakt van esthetisch genot en educatie voor jong en oud. Een driewerf hoera voor ‘ INDIGO’.

Welnu, dit heugelijke feit wordt gevierd door een bijzondere dubbel expositie. Het is een show van de werken van twee kunstenaars die beiden aanzienlijke ondernemingsgeest hebben getoond door hun thuisland te verlaten en zich in den vreemde te vestigen. Ieder op zijn eigen manier: Anthony Krikhaar emigreerde vanuit Almelo naar het Verenigd Koninkrijk en Robert Jansen verhuisde vanuit Het Rijnland naar Nederland. Aan beide ‘verhuizingen’ kleeft een kort verhaal.
Tony Krikhaar werd in 1939 in Almelo geboren in een kinderrijk gezin waarin de spruiten waaronder grote broer Herman - u wel bekend - , de vrijheid werd geboden om hun artistieke talenten te ontplooien. De jonge Tony gek met zijn doosje met krijtjes en later zijn plakaat verf, was echter ook geinteresseerd in een groots en meeslepend leven en hunkerde naar avontuur. Terwijl hij zich als kind verbeeld had cowboy te worden en als teenager eerst bij het Vreemdelingen Legioen en toen op de Wilde Vaart had willen aanmonsteren, zorgden de wijze ouders Krikhaar ervoor dat hij in 1957 zijn etaleurs/ decorateurs diploma aan de DEVA Vakschool behaalde. Na enige praktische ervaring opgedaan te hebben, begon het bij Tony echt te kriebelen en het was broer Herman die in 1959 suggereerde dat Tony naar Londen zou vertrekken. Deze suggestie en Tony’s besluit om zich in die toen nog grauwe stad te vestigen getuigt van een zeer vooruitziende blik en feilloze intuitie. Parijs trok in die dagen stoeten Nederlandse kunstenaars aan, maar wie had op dat moment kunnen raden dat Londen binnen vijf jaar in Swinging London zou veranderen?? Het centrum van de hippe zestiger-jaren cultuur. Eenmaal in Londen verkende Tony gretig de musea en leerde van oude en nieuwe meesters. Maar, Tony, de autodidact, voelde de Zeitgeist haarscherp aan en begon eerst experimentele glazen sculpturen en installaties te creeren. Daarmee bereikte Tony al snel een avant garde publiek, waaronder de Beatle John Lennon. Spoedig verkocht ook het fameuze Harrods Tony’s werk en kort daarna werd er zelfs speciaal voor hem een gallerie op de begane grond van het Hilton Hotel in Park Lane geopend. Meer en meer wijdde Tony’s zich echter aan de pure schilderkunst. Tentoonstellingen werden gehouden in Europa, the VS, Azie en ook Amsterdam. Studie reizen naar Azie en Egypte volgden en verzamelaars uit de hele wereld kwamen op Tony af. Maar, Tony de Tukker, bleef er volgens zijn echtgenote’s zeggen “ heel normaal” onder. Dat Tony totaal geen airs en graces heeft ontwikkeld, kan ik bevestigen en ook dat zijn vrouw Marietta hem met de rust heeft omringd die hij nodig heeft voor het scheppend proces. Want, elke paar jaren vernieuwt Tony zijn stijl en techniek, soms drastisch soms subtiel maar nooit wars van het experiment en altijd met die vooruitziende blik naar wat nog komen moet. Wel blijft Tony terugkeren naar een aantal favoriete onderwerpen zoals het naakt, het semi-abstracte portret en het landschap.
Zo heeft hij vele malen weemoedig de velden en vista’s van het Ootmarsum van zijn jeugd geschilderd. Het is met deze terugkomst in Twente en zijn vaderstad Almelo voor ogen, dat Tony zijn huidige Collectie heeft geschapen. Tony is van het twee dimensionale medium, het paneel, naar een drie dimensionale vormgeving overgestapt en combineert nu onbreekbaar perspex met paneel welke hij beiden beschildert, voor en dieper perspectief en een nog indringender ervaring.
En nu wij het toch over indringende ervaring hebben, Meneer de Wethouder, Dames en Heren, het zijn de bronzen objecten van Robert Jansen die een diepe indruk op mij gemaakt hebben. Zij sieren met recht en reden vele plekken in deze provincie en het grensgebied daarbuiten en ook in Belgie. Robert is in het Rijnland geboren in het jaar waarin Tony naar Engeland verhuisde, 1959, maar ondanks het leeftijdsverschil doet zijn werk niet onder aan rijpheid. De kracht die het uitstraalt zowel in zijn monumentale werken als in zijn kleinere plastieken verraadt een grote passie voor brons, zijn medium waar hij met hart en ziel aan verbonden is. Dat is geen verassing als men zich realiseert dat Robert uit een ambachtelijke Rijnlandse familie stamt. Grootvader Jansen was een nationaal gevierd hoef smid die manke paarden weer op de been kon helpen en Robert is zelf als het ware aan het aambeeld gevormd. Hij was gezel in een Limburgse brons gieterij toen hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht studeerde. Daar heeft hij zijn vaardigheid met klei verankerd in zijn huidige medium brons. Op basis van zijn academische achtergrond als filosoof leidt Robert ons zijn scheppingswereld binnen waarin de natuur, het landschap, de omgeving door symboliek worden aangeduid maar toch voor ons toegankelijk zijn.
Laten wij nu eens een kijkje gaan nemen naar al dat moois! Ik verklaar deze Tentoonstelling derhalve voor geopend en wens u allen een heel bijzondere middag.

Klik hier voor een film van de opening van Aad van der Valk

Anthony Krikhaar (1939) werd geboren in Almelo en vertrok op 20-jarige leeftijd naar Londen, Engeland waar hij sindsdien woont en werkt. Anthony Krikhaar, broer van Herman Krikhaar, heeft een grote internationale bekendheid opgebouwd met zijn beeldend werk en de erkenning van zijn kunstenaarschap is wereldwijd. De landelijke omgeving van zijn jeugd is hem blijven inspireren, hetgeen is terug te vinden in zijn voorkeur voor landschappen. Zijn werk vertoont een grote vitaliteit die ook tot uitdrukking komt in zijn vrouwenstudies en portretten, met veel oog voor detail en in een expressionistische visie. Door zijn liefde voor het experiment in techniek en in thematiek vernieuwt zijn werk zich voortdurend en blijft van hoge en constante kwaliteit en originaliteit. Anthony Krikhaar exposeerde o.a.in Londen, Parijs, Brussel, Amsterdam, New York, Miami en
Los Angeles.

Robert W. Jansen (Erkelenz, Duitsland 1959) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Aken en vertooide zijn opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Hij liep onder meer stage bij bronsgieter Peter Schuijren. Hij heeft zich gespecialiseerd in conceptuele figuratie, monumentaal, klein plastiek en bronsgieten. Zijn ruimtelijk werk is geïnspireerd door een fascinatie voor het semantische aspect van vormen: hij speelt met betekenissen, welke hij dusdanig combineert dat de verbintenis meer is dan de som der delen.
Hij was als docent verbonden aan het Kreatief Centrum Almelo en aan de AKI te Enschede en exposeerde o.a. in Antwerpen, Gent, Düsseldorf, Aken en Maastricht.

Dank aan de vele donateurs, de gemeente Almelo, Prins Bernhard Cultuurfonds / Stadsfonds Almelo, Almelo Promotie, Kroon Oil en Malvern Panalytical.
Faciliteiten beschikbaar gesteld door Theater Hof88.

Kunsthal HOF88 Elisabethhof 6 7607 ZD  Almelo     Routebeschrijving
Openingstijden:  dinsdag t/m zondag 13.30 - 17.00 uur.
 

Gemeente Almelo logo Almelo promotie uni

 
Malvern
 Logo Pr Bernhardfonds en Stadsfonds 2 trans  roggekamp peitsch   COGAS